2007-12-05

Varför fokuserar så många på nyheter på framsidan?

Kalmar kommun har gjort om sin hemsida - och skippat nyheterna! På framsidan tronar numera en sökruta, och under den fem mycket tydliga ingångar. Klart inspirerat av Googles framgångsrecept. Hur kommer det sig att så många svenska myndigheter, kommuner och landsting fokuserar så förtvivlat på nyheter på framsidan?

Jag tror att det finns flera olika anledningar: som webbansvarig/webbredaktör inspireras man av de sidor man själv besöker oftast (nyhetssidor), man ser sin kommunsida som en sorts portal över hela kommunen och vill spegla det som händer, man anser att pressen gör ett dåligt jobb att bevaka allt det bra som kommunen/landstinget gör och man vill därför ge en motbild på den egna hemsidan och sist men inte minst, många webbredaktörer är fd journalister och har nyheterna i blodet så att säga.

Vill besökarna då veta de senaste nyheterna från kommunstyrelsen eller hälso- och sjukvårdsnämnden? Jo, det finns säkert vissa som är intresserade, men jag tror att de som besöker kommuners och landstings hemsidor gör det för att de har en konkret anledning att göra det: de vill veta hur det fungerar att söka dagisplatser, var närmaste vårdenhet finns med mera. Strategin från de flesta webbredaktörer har då varit: "Vill du veta var närmaste vårdenhet finns? Då ska du få landstingets kulturpolitiska program på köpet!", för man har ett så förtvivlat behov av att låta medborgarna veta allt man gör.

Min hypotes är att man bara blir irriterad om man inte hittar det man letar efter. Och det man tycker är irrelevant i sin sökning blir lätt ett irritationsmoment. Det finns alldeles säkert några som är intresserade av det kulturpolitiska programmet, men det ska inte vara lättare att hitta det än adressen till närmaste vårdenhet.

Via Fredrik Wackå.

Andra skriver intressant om , , ,

0 kommentarer :