2007-12-25

Att mäta framgång på webben

"Vår webbsida har ökat antalet unika besökare per vecka med 14 % jämfört med förra året". Om en webbansvarig säger så, är det ett mått på framgång, eller ett misslyckande? Eller är mätningen helt irrelevant?

Problemet alla webbansvariga har, är sättet att mäta framgång på. Det gäller offentliga verksamheter i precis lika hög grad som privata. Antalet unika besökare är egentligen bara relevant om du säljer annonsplatser på din sajt - och knappt ens då, eftersom de flesta annonsörer vill betala för klick, snarare än visningar. Om antalet besökare har ökat på din sajt i offentlig regi, betyder det att kunderna/medborgarna är nöjda, eller betyder det att de är frustrerade eftersom de inte hittar det de söker, och måste leta om och om igen?

Fredrik Wackå publicerade en liten webb-baserad genomgång för snart ett år sedan, "Fem sätt att mäta en webbredaktör", som jag skulle vilja slå ett slag för. Det enligt mig bästa tipset för en webbansvarig i offentlig regi är att gå igenom andra sätt för medborgaren att informera sig om myndighetens ansvarsområden. Oftast är det enda andra sättet genom telefon till växeln. Fråga då växeltelefonisterna
vilka som är de tio vanligaste frågorna. Gå sedan igenom hur dessa besvaras på hemsidan och hur just denna information kan förbättras. Gör därefter en ny mätning om vilka som är de vanligaste frågorna. Om det är nya frågor, har du nått framgång.

0 kommentarer :